Označování alergenů
Od 13. 12. 2014 jsou podle čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům poskytovány strávníkum informace o alergenech, které se nachází v nebalených potravinách tedy i v pokrmech.
V jídelním lístku bude alergen označen příslušným číslem, za názvy pokrmů.
Jídelníček najdete na : www.strava.cz číslo jídelny 3468.
Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
- 1. Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
- 2. Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
- 3. Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich– patří mezi potraviny ohrožující život
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
- 8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
- 13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
- 14. Měkkýši a výrobky z nich